Saturday, 30 December 2017

Tapak Kaki Sakit Seperti Ditusuk Jarum dan Cara Hilangkannya

Rasa sakit nyeri pada tapak kaki boleh disebabkan banyak perkara. Seringkali, lebih terasa sakit di awal pagi,saat bangun tidur dan terus menapak di lantai.

Selalu terdengar keluhan ibu-ibu yang mengalami masalah tapak kaki terasa sakit bila bangun daripada tidur. Sebenarnya jika sakit ini jarang terjadi, mungkin sakit tersebut berlaku apabila di waktu siang anda ada melakukan kerja/aktiviti berat atau mungkin semasa tidur kaki anda tertindih atau mungkin juga posisi tidur yang salah menyebabkan anda terasa sakit bila bangun daripada tidur.

Walaubagaimanapun, sekiranya sakit ini seringkali terjadi setiap kali anda bangun tidur, anda perlu dapatkan khidmat nasihat doktor.

Penyebab kepada rasa sakit ini adalah apabila berlakunya radang pada bahagian plantar fascia mengikut bahasa perubatannya. Lazimnya plantar fascia  kebanyakan dialami oleh mereka yang berusia antara 40-60 tahun. Pun begitu tidak mustahil bagi sesiapa pun terkena di usia masih muda jika tidak menjaga kesihatan kaki dengan baik.

Penyebab Tapak Kaki Sakit

1. Obesiti - Pengumpulan lemak secara berlebihan menyebabkan badan jadi lemah dan membuatkan tapak kaki sangat sakit.

2. Kehamilan - Keadaan ini terjadi ketika janin membesar di dalam kandungan yang menyebabkan berat badan seorang ibu hamil bertambah. Masalah ini hampir sama seperti seseorang yang obesiti. Bebanan di kaki akan meningkat juga sehingga tapak kaki menjadi sakit yang terkadang rasanya seperti tertusuk duri.

3. Faktor usia - Pada umumnya, mereka yang berusia antara 40-60 tahun yang mengalami rasa sakit di tapak kaki. Pun begitu ada yang mengalaminya ketika umur masih muda.

4. Berdiri dalam jangka waktu lama - Mungkin ini bukanlah keinginan anda untuk terus dalam posisi berdiri, namun beberapa pekerjaan memerlukan kita untuk berada dalam posisi ini. Pekerja fabrik atau seorang guru adalah contoh orang-orang yang boleh merasakan plantar fasciitis kerena terlalu berdiri lama.

5. Jenis dan ukuran sepatu - Jenis sepatu atau ukuran sepatu atau bahkan kedua faktor ini mampu menjadi salah satu penyebab seseorang mengalami rasa sakit di bahagian tapak kaki. Oleh itu, pastikan jenis dan ukurannya memang sesuai dengan kaki anda.

6. Aktiviti tertentu - Ada beberapa orang yang suka menari balet, melakukan aerobik, atau berjalan/berlari jauh sehingga menyebabkan tapak kaki terasa sakit kernaa bahagian kaki tersebut mendapat banyak tekanan.

7. Cedera - Ketika seseorang pernah mengalami cedera pada kakinya, terutama di bahagian tapak kaki dan sekitarnya, akan sangat mudah timbul rasa sakit.

8. Kaki mendatar - Mempunyai kaki datar juga menjadi salah satu faktor mengapa seseorang sering merasakan sakit di bahagian telapak.

9. Lengkungan kaki tinggi - Ada beberapa orang dengan kaki datar, namun ada juga yang mempunyai lengkungan kaki tinggi sehingga boleh menjadi penyebab sakit di tapak kaki.

Pengambilan suplemen yang berkesan dan diambil secara konsisten boleh membantu anda mengurangi kesakitan ini.

1. Ostematrix

Tapak Kaki Sakit Seperti Ditusuk Jarum

Ostematrix membekalkan kalsium untuk pembentukan tulang yang sihat dan kuat.

Ia turut mengandungi magnesium dan Vitamin D untuk penyerapan optimum kalsium dalam badan.

2. Omega Guard

Tapak Kaki Sakit Seperti Ditusuk Jarum

OmegaGuard membekalkan asid lemak Omega-3 yang sangat bagus dalam menyokong kesihatan sendi.

OmegaGuard bantu mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan pada bahagian otot dan sendi.

3. Vivix

Tapak Kaki Sakit Seperti Ditusuk Jarum

Vivix kaya dengan resveratrol yang tinggi kandungan antioksidan. Ia boleh bantu melindungi sel-sel dari tekanan oksidatif dan juga bantu memperbaiki sel-sel yang rosak sehingga ke peringkat DNA.

Sumber:

http://www.keluarga.my/setiap-kali-bangun-tidur-akan-rasa-sakit-kaki-cuba-petua-ni-untuk-hilangkannya/

https://halosehat.com/tips-kesehatan/kesehatan-kaki/telapak-kaki-sakit-seperti-tertusuk-duri

Setiap pembelian Set Sendi Shaklee, anda akan layak untuk dapat KONSULTASI sepanjang penggunaan. Kak Ida akan bantu sehingga anda dapat kulit wajah seperti yang diidamkan.

Anda boleh terus wassap Kak Ida di talian +6019-983 5090 atau klik pada link wassap di bawah.


No comments: