Tuesday, 12 August 2014

Mengapa Lelaki Perlukan Mineral Zink Dalam Diet Harian?

Zink adalah mineral penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan dan boleh diperolehi melalui sumber makanan atau suplemen. Zink memainkan peranan penting dalam tubuh badan termasuk memudahkan aktiviti enzim, menyokong kesihatan imun, membuat protein dan membantu menyembuhkan luka. Recommended Dietary Allowance(RDA) mengesyorkan untuk lelaki adalah 11 miligram zink sehari.

Selain menyokong keperluan kesihatan asas, zink juga merupakan antioksidan yang melindungi sel-sel daripada kerosakan oksidatif, termasuk sel-sel sperma. Tidak mendapat zink yang mencukupi dalam diet anda boleh meningkatkan risiko anda sperma berkualiti rendah dan kemandulan, menurut satu kajian 2009 yang diterbitkan dalam "Nutrition Research." Kajian ini mendapati bahawa lelaki dengan tahap yang lebih rendah zink mani mempunyai jumlah sperma yang lebih rendah, dan juga morfologi sperma tidak normal. Para penyelidik hipotesis bahawa zink memberikan perlindungan kepada sel-sel sperma daripada kerosakan oksidatif, meningkatkan bilangan dan kualiti mereka.

Sperm Morphology


Selain melindungi sel-sel sperma, Zink juga sangat membantu dalam melindungi prostat. Ini kerana kanser prostat adalah punca kedua kematian yang berkaitan dengan kanser pada lelaki Amerika, mengikut Linus Pauling Institute. Prostat yang normal mempunyai tahap yang lebih tinggi zink daripada mana-mana tisu lembut lain dalam badan. Walau bagaimanapun, kanser prostat mempunyai tahap yang lebih rendah zink daripada prostat biasa, yang dilaporkan oleh Institut. Selain itu, mereka yang mendapatkan lebih banyak zink dalam diet mereka juga cenderung untuk mempunyai kadar yang lebih rendah daripada kanser prostat. Sebagai antioksidan, zink boleh melindungi prostat daripada kerosakan sel. Zink juga merupakan anti-radang dan membantu menggalakkan kematian sel-sel kanser.

Perbezaan Shaklee Zinc Complex


Harga RM 33.75
1 botol ada 120 biji
Makan 1 biji setiap hari sebelum sarapan
Tahan 4 bulan


  1. Dirumuskan dari zinc glukonat semualajdi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan Zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita.
  2. Sesuai untuk pengambilan jangka panjang dan berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadmium dan plumbum dari tubuh.

Hidayah Mohamad
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

No comments: