Wednesday, 13 August 2014

Makanan Untuk Kesuburan Dan Yang Perlu Dielakkan


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana hari ni Ida berkesempatan untuk kongsikan tentang makanan untuk kesuburan dan makanan apa yang perlu dielakkan. Sebenarnya ramai yang tak tahu tentang perkara ini. Biasanya kita semua makan apa sahaja kita suka tanpa kita sedar sebenarnya makanan tersebut mengganggu kesuburan kita. Terutama sekali bagi mereka yang merancang untuk mendapatkan zuriat.

MAKANAN UNTUK TINGKATKAN KESUBURAN

Pisang : Pisang kaya dengan Vitamin B6. Vitamin B6 adalah salah satu vitamin penting yang membantu persenyawaan kerana ia mengawal hormon. Kekurangan Vitamin B6 menyebabkan haid yang tidak teratur dan menyebabkan pengeluaran telur yang tidak bagus dan sperma yang tidak sihat.

Asparagus : Asparagus kaya dengan Asid Folik. Kajian telah mendapati bahawa asid folik boleh membantu mengurangkan risiko kegagalan ovulasi. Wanita juga dinasihatkan untuk mengambil makanan tambahan asid folik ketika cuba untuk hamil.

Kerang-kerangan : Kerang-kerangan mengandungi Vitamin B12. Kajian menunjukkan kaitan antara kekurangan Vitamin B12 dan tahap estrogen yang tidak normal yang boleh mengganggu implantasi telur disenyawakan. Vitamin B12 juga boleh membantu untuk mengukuhkan lapisan endometrium dalam persenyawaan telur serta mengurangkan risiko keguguran.

Telur :  Telur kaya dengan Vitamin D. Satu kajian oleh University of Yale mengambil ukuran Vitamin D dari 67 wanita subur dan mendapati bahawa hanya 7% daripada mereka mempunyai tahap vitamin D biasa, manakala yang lain 93% tidak mempunyai tahap Vitamin D yang cukup. Mereka juga mendapati bahawa tiada satu pun pesakit PCOS mempunyai tahap vitamin D biasa.

Badam : Kaya dengan Vitamin E. Kajian menunjukkan vitamin E boleh meningkatkan kesihatan sperma pada lelaki. Ia juga merupakan antioksidan yang membantu melindungi sperma dan DNA telur.

Buah-buahan sitrus : Kaya dengan Vitamin C. Satu kajian di mana lelaki tidak subur diberi 1,000mg vitamin C dua kali sehari, mendapati bahawa jumlah sperma mereka dan keupayaan mereka untuk bergerak ke arah betul telur telah bertambah baik. Vitamin itu juga berkata bagi meningkatkan keseimbangan hormon di kalangan wanita.

Tauhu : Kaya dengan zat besi. Menurut pakar kesuburan, Hethir Rodriguez, "Kajian telah menunjukkan bahawa wanita yang tidak mendapat jumlah yang mencukupi daripada zat besi boleh mengalami kekurangan ovulasi dan telur yang tidak sihat, yang boleh menghalang kehamilan pada kadar 60% lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai simpanan zat besi yang mencukupi dalam darah mereka. "

Salmon : Kaya dengan Selenium. Mineral ini menghasilkan antioksidan yang melindungi telur dan sperma dari radikal bebas. Ia boleh membantu mencegah kerosakan kromosom yang menyebabkan kecacatan kelahiran dan keguguran. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa selenium juga boleh membuat sperma lebih subur.

Peas : Kaya dengan mineral Zink. Dengan meningkatkan tahap zink pada lelaki tidak subur telah menunjukkan peningkatan tahap sperma, meningkatkan bentuk, fungsi dan kualiti sperma lelaki dan meningkatkan kesuburan lelaki. Bagi wanita, kekurangan zink boleh membawa kepada ketidakseimbangan estrogen dan progesteron.

Mackerel : Kaya dengan Asid Lemak Perlu. Ini adalah penting untuk sistem pembiakan yang kuat di kalangan wanita. DHA, salah satu asid lemak yang ditemui dalam minyak ikan mempunyai kesan yang besar ke atas kesihatan sperma. Kekurangan asid lemak menyebabkan peningkatan kolesterol dalam membran sperma yang menghalang sperma daripada kematangan yang betul.

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

Daging merah : Pengambilan daging merah terlalu banyak meningkatkan jumlah ammonia di dalam badan, yang boleh mengganggu implantasi telur di dalam rahim. Daging merah juga boleh memudaratkan bagi lelaki kerana ia meningkatkan keasidan dan menjejaskan aktiviti sperma; sperma prestasi yang lebih baik dalam keadaan beralkali.

Gula halus : Terlalu banyak gula halus boleh menyebabkan penolakan insulin, yang boleh menyebabkan atau memburukkan lagi PCOS - suatu keadaan yang memberi kesan kepada ovulasi dan merupakan salah satu punca utama kemandulan wanita.

Ayam bukan organik : Secara lazimnya, ayam dibesarkan  penuh dengan antibiotik dan hormon, yang boleh  menjejaskan keseimbangan hormon dan kesihatan.

Alkohol : Kajian Denmark mendapati pengambilan alkohol mempunyai kesan yang besar ke atas kemandulan di kalangan wanita yang berumur lebih daripada 30 yang minum lebih daripada tujuh minuman seminggu.

Cadangan Set Kesuburan Shaklee : http://bit.ly/1vIPdZK

Hidayah Mohamad
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID : 889076
HP : 019-983 5090
Email : hidayahmohamad83@gmail.com

No comments: