Thursday, 13 February 2014

Perubahan Kuku Tanda Berpenyakit


TAHUKAH ANDA…

Perubahan Kuku Tanda Berpenyakit. Kuku adalah sebahagian daripada badan yang boleh membantu menentukan kesihatan seseorang. Kuku yang sihat biasanya berwarna merah jambu dengan permukaan yang berkilat.
Anda perlu berhati-hati apabila terdapat perubahan seperti tompok berwarna putih atau kekuningan, kerana ia boleh menjadi tanda masalah kesihatan.
Perubahan-perubahan lain seperti warna kuku pucat, putih, biru atau kuku yang bentuk berombak juga isyarat kehadiran masalah dalam badan. Beberapa penyakit yang menyerang hati, paru-paru, dan jantung juga dapat dilihat daripada perubahan dalam kuku.
Berikut adalah beberapa tanda-tanda untuk melihat tanda penyakit daripada kuku, seperti yang dilaporkan oleh laman WebMD:

1. Kuku putih
Jika warna kuku anda kebanyakannya putih dengan tepi gelap, maka ini boleh menjadi tanda-tanda penyakit hati seperti hepatitis. Masalah hati lain menandakan warna kuku kekuningan.

2. Kuku Pucat
Kuku pucat adalah petanda penyakit seperti anemia, penyakit hati, kekurangan zat makanan, dan kegagalan jantung kongestif.

3. Kuku Kuning
Salah satu tanda biasa ialah apabila kuku kuning jangkitan kulat. Apabila jangkitan menjadi lebih teruk, kemudian menebal dan rapuh. Dalam beberapa kes, kuku kuning menunjukkan penyakit tiroid, paru-paru, kencing manis, atau psoriasis

4. Kuku kebiruan
Kuku kebiruan menunjukkan badan tidak mendapat oksigen yang mencukupi. Ini boleh menunjukkan jangkitan paru-paru, seperti pneumonia. Beberapa masalah jantung juga boleh dikaitkan dengan kuku kebiruan.

5. Kuku Beralur
Apabila permukaan kuku yang beralun atau kasar, ia menjadi tanda awal inflammantory psoriasis atau arthritis (radang sendi). Satu lagi perubahan yang biasanya berlaku ialah, kulit di bawah kuku kelihatan merah ke perang.

6. Kuku pecah atau berpecah
Kuku kering dan rapuh sering dipecahkan, tanda penyakit tiroid. Kuku kekuningan yang memecah masuk ke tanda-tanda jangkitan yis.

7. Kuku bengkak dan bengkok
Apabila kulit di sekitar kuku kelihatan merah dan bengkak, ia adalah tanda-tanda keradangan lipatan kuku. Gejala-gejala ini boleh berlaku akibat lupus atau kerosakan kepada sambungan rangkaian yang lain. Jangkitan juga boleh menyebabkan kemerahan atau keradangan lipatan kuku.

8. Garis-garis hitam di bawah kuku
Keadaan ini perlu diperiksa secepat mungkin. Garisan menegak berwarna hitam pada kuku boleh menjadi tanda melanoma, sejenis kanser kulit yang paling bahaya.

9. Kuku sering menggigit
Kuku menggigit mungkin tidak lebih daripada tabiat lama. Tetapi dalam sesetengah kes ia menunjukkan kebimbangan yang terus wujud. Kuku menggigit boleh dikaitkan dengan gangguan psikiatri dan tingkah laku obsesive-kompulsif. Jika tidak boleh berhenti, anda perlu segera berjumpa doktor

Walau bagaimanapun hanya sebahagian kecil. Bahagian pertama kuku tidak berubah jika apa-apa yang berlaku kepada badan. Perubahan kuku juga lulus yang sama dalam semua orang. Tidak semua orang yang berkuku putih mempunyai diabetes. Jika anda bimbang dengan mengenai kuku anda, ia adalah baik untuk segera melawat dermatologis.

Sumber: http://ritz.my/perubahan-kuku-tanda-berpenyakit/Pengedar Sah Shaklee
Hidayah Mohamad
019-983 5090
COD AREA: Bandar Tasik Permaisuri, Bandar Tun Razak dan Taman Maluri, Cheras

No comments: