Wednesday, 12 September 2012

Diabetes


Diabetes atau penyakit kencing manis adalah salah satu penyakit di mana tubuh badan kita tidak menghasilkan atau menggunakan insulin dengan baik. Ia menyebabkan kadar gula yang tinggi di dalam darah.

Insulin adalah hormon di mana membantu penyerapan glukos ke dalam sel dan ditukarkan sebagai tenaga.

Diabetes terbahagi kepada 2 jenis:
1. Badan kita tidak menghasilkan hormon insulin.
2. Badan kita tidak menggunakan hormon insulin sebaiknya. 

Keadaan ini menyebabkan kandungan gula tersimpan di dalam darah.

Cadangan Pengambilan Vitamin :
    - membantu membaiki simptom berkaitan dengan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
    - kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolestrol.

    - memastikan badan memperoleh serat yang mencukupi untuk mengawal tahap glukosa darah, mengurangkan tahap kolestrol dan trigliserida.

3. Vita-Lea (Multivitamin) :
     - Di dalam multivitamin Vitalea terdapat trace mineral Chromium, yang bekerja dengan insulin mengawal kadar tahap gula dalam badan.

4. Zinc :
    - Zinc sangat penting untuk penyembuhan luka. Apabila pesakit kencing manis kronik mengalami kecederaan, amat sukar sembuh. Jadi Zinc membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan pesakit boleh mengelakkan amputasi berlaku.

5. Vitamin C :
- Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisme kolestrol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak.

For Info/Order:
Siti Nor Hidayah Mohamad 
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID : 889076
Email : hidayahmohamad83@gmail.com
SMS/Whatsapp : 019-983 5090

Credit Info : 
http://www.healthytimesblog.com
http://redcomelmall.blogspot.comNo comments: