Sunday, 22 December 2019

[Part 2] Syafi The Hero

#SyafiTheHero

[PART 2]

Bila ayah Syafi dah sampai LR, soalan pertama ayah..

"Eh dah bersalin? Kenapa tak panggil abang?"

Ibu terangkan apa yang berlaku di LR tadi.

Ayah Syafi azankan Syafi tanpa dapat peluk dukung Syafi sebab masa tu tahap oksigen Syafi drop dan kena guna head box.

Tak lama lepas tu doktor kanak-kanak sampai. Dan Syafi doktor pindahkan masuk dalam incubator sebab nak bawa ke NICU.

Doktor datang dekat dengan ibu ayah dan tanya soalan pada kami.

"Encik Puan tengok anak encik ada nampak persamaan tak dengan anak-anak lain?"

Ibu ayah macam blur2. Kami jawab "ada nampak macam abang dan kakak dia".

Then baru doktor tu terus terang dengan ibu ayah..

"Sebenarnya dari segi luaran anak encik puan ada ciri-ciri Down Syndrom. Dari segi mata, tapak tangan dan baru tadi baru saya check dia tak ada lubang dubur".

Allahuakbar..

Masa ni ibu rasa macam langit runtuh retak seribu.

Tanpa segan silu memang ibu ayah menangis depan doktor dan semua nurse yang ada dalam LR.

Sambung doktor lagi..

"Hanya ujian darah sahaja yang boleh confirmkan sama ada bilangan kromosom dia normal atau terlebih satu. Cuma buat masa ni kami lebih utamakan untuk buat pembedahan stoma untuk keluarkan najis dari perut".

Ibu dengar Syafi nak kena bedah lagi menangis sakan ibu.

Tak boleh ibu bayangkan bayi sekecil Syafi kena tanggung semua ni.

Selepas doktor terangkan, Syafi dibawa ke NICU.

Semua nurse keluar dari LR dan bagi ruang untuk ibu ayah bertenang...

No comments: