Sunday, 22 December 2019

[Part 1] Syafi The Hero

#SyafiTheHero

[PART 1]

24/10/2019
11.47 am
3.45kg

Waktu Syafi lahir keadaan berlaku dengan pantas. Ibu masuk LR jam 11 pagi.

Nurse pasang CTG. Then doktor datang untuk check laluan dan pecahkan ketuban. Tapi air ketuban tak keluar langsung.

Doktor kata tak pe la kita monitor CTG. Datang doktor seorang lagi check laluan masa ni dah 6 cm. Tak ada juga air ketuban keluar.

Tiba-tiba CTG tak berapa cantik. Dah alang2 laluan dah buka tapi dinding rahim masih tebal. Doktor terpaksa bukakan laluan sampai fully. Waktu ni memang sakit sangat ibu rasa. Sakit contraction pun ibu rasa macam senggugut je.

2 kali contraction datang ibu push untuk turunkan kepala Syafi. Kali 3 contraction datang sekali push Syafi terus keluar.

Lega ibu rasa. Tapi ibu tak dapat nak peluk Syafi terus sebab ibu bleeding banyak. Doktor kena cepat stop bleeding sebab BP ibu drop.

Waktu ni ibu dapat tengok Syafi dari jauh. Ayah pun tak sempat masuk LR sebab semua berlaku dengan pantas. Sampai tak sempat nak panggil ayah Syafi.

Lepas dah jahit, datang doktor kanak-kanak. Waktu ni doktor tak da bagi tahu apa-apa lagi kat ibu. Dia just cakap kalau ayah dah ada nanti panggil dia.

Ibu tak syak apa-apa lagi...

No comments: