Friday, 15 August 2014

Kebaikan Omega-6 Yang Tak Semua Orang Tahu


Biasanya kita dengar orang sebut pasal Omega 3 je kan. Tapi ada satu lagi asid lemak perlu yang kita perlu untuk tubuh badan kita iaitu Omega 6. Omega 6 tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan tapi ia boleh diperolehi melalui sumber makanan atau suplemen.

Sebut pasal Omega 3, kita dah tahu elok untuk perkembangan otak kerana mengandungi EPA dan DHA. Juga untuk anti-radang especially yang sakit gout, sendi, buasir dan sebagainya. Dan juga ia merangsang enzim yang membantu memecahkan lemak tepu dalam badan. Siapa nak kurus memang boleh ambil tapi dengan syarat kena la bersenam juga. Jangan bergantung semata-mata pada suplemen je ye. ^_^

Terdapat beberapa jenis omega-6 asid lemak, dan tidak semua menggalakkan inflamasi. Kebanyakan asid lemak omega-6 dalam diet datang daripada minyak sayur-sayuran, seperti asid linoleik (LA). Asid linoleik ditukar kepada asid gamma-linolenik (GLA) di dalam badan. Ia kemudian terus dipecahkan kepada asid arakidonik (AA). GLA terdapat dalam beberapa minyak berasaskan tumbuhan, termasuk minyak primrose (EPO), minyak borage, dan currant hitam minyak biji.

Kebaikan Omega 6 yang tak ramai orang tahu adalah seperti di bawah. Jom kita intai-intai baca ye. Ida harap entry ni memberi manfaat kepada semua.

KEBAIKAN OMEGA 6

  1. Omega 6 memainkan peranan penting dalam pertumbuhan sel. Omega 6 juga sangat penting dalam perkembangan otak dan pembangunan otot. Omega 6 juga turut ditambah di dalam susu formula bayi untuk perkembangan otak dan pembangunan otot mereka.
  2. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan asid gamma linolenik (GLA) selama 6 bulan atau lebih boleh mengurangkan gejala sakit saraf pada mereka yang menghidap neuropati diabetes. Mereka yang mempunyai kawalan gula darah yang baik mungkin mendapati GLA lebih berkesan daripada mereka yang tidak mempunyai kawalan gula darah yang baik.
  3. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa minyak primrose membantu mengurangkan gejala-gejala artritis reumatoid. Beberapa bukti awal menunjukkan minyak primrose boleh mengurangkan kesakitan, bengkak, dan kekakuan di waktu pagi; tetapi kajian lain tidak menemui kesan. Apabila menggunakan GLA untuk gejala artritis, ia mungkin mengambil masa 1 - 3 bulan untuk nampak kesannya. Tidak seperti minyak primrose akan membantu menghentikan perkembangan penyakit, tetapi kerosakan sendi masih berlaku.
  4. Kajian klinikal menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan ADHD (Attention deficit/hyperactivity disorder)  mempunyai tahap asid lemak perlu yang lebih rendah. Asid lemak perlu adalah penting untuk otak yang normal dan fungsi tingkah laku.
  5. Satu kajian mendapati bahawa wanita yang menghidap kanser payudara mengambil GLA mempunyai tindak balas yang lebih baik untuk tamoxifen (ubat yang digunakan untuk merawat estrogen kanser payudara sensitif) daripada mereka yang hanya mengambil tamoxifen. Kajian-kajian lain menunjukkan bahawa GLA menghalang aktiviti tumor kanser payudara.
  6. Beberapa kajian menunjukkan bahawa mereka yang tidak mendapat sesetengah asid lemak perlu (terutamanya EPA dan GLA) lebih cenderung untuk mempunyai kemerosotan tulang daripada mereka yang mempunyai tahap normal asid lemak perlu. Dalam satu kajian wanita lebih 65 yang menghidap osteoporosis, mereka yang mengambil EPA dan GLA tambahan mempunyai kemerosotan tulang kurang lebih 3 tahun berbanding mereka yang mengambil plasebo. Kebanyakan wanita juga mengalami peningkatan dalam kepadatan tulang. 
PERBEZAAN GLA COMPLEX

Harga RM 91.25
1 botol ada 60 biji
Makan 2 biji sehari
  1. Diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA berbanding EPO.
  2. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailability dan 3 kali lebih berkesan dari EPO.
  3. Digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.

Hidayah Mohamad
Shaklee Indpendenti Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

No comments: