Thursday, 13 March 2014

Cuaca Panas Mengundang Pelbagai PenyakitPELUH mula membasahi baju wanita itu yang berniaga menjual kuih-muih di gerainya tatkala terik mentari memancar. Walaupun cuaca panas dengan suhu mencecah 36 darjah Celsius, tidak menghalangnya untuk meneruskan rutin harian melayan pelanggan yang ingin membeli kuih-muihnya. Ada pelanggan gerai tersebut yang mengusap peluh di dahi, ada pula yang membeli sambil memegang payung dan ada yang segera berteduh di bawah pokok selepas selesai membeli kuih. Suasana itu mungkin biasa dilihat di tempat-tempat lain memandangkan cuaca panas luar biasa sedang melanda beberapa negeri di Malaysia. Cuaca panas melampau ini mendatangkan suasana tidak selesa dalam masyarakat negara ini. Lebih buruk lagi apabila beberapa kawasan sudah dikenal pasti akan dilanda kemarau sekiranya paras air di beberapa empangan tidak kembali ke paras normal.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, kira-kira 30 juta rakyat Malaysia kini terdedah dengan bahaya serangan strok haba yang boleh membawa maut berpunca daripada cuaca panas dan kering yang berterusan hampir sebulan lalu.

Beliau menjelaskan, antara tanda awal terkena strok haba ialah sakit kepala berdenyut, mual, kurang berpeluh walaupun dalam suhu panas dan denyutan nadi pantas.
Suhu tinggi mengundang komplikasi kepada sistem saraf otak yang boleh menyebabkan seseorang itu koma dan boleh membawa kematian.

Justeru, orang ramai dinasihatkan berhati-hati dengan perubahan cuaca ekstrem ketika ini kerana dikhuatiri menyebabkan peningkatan kes demam, batuk dan lain-lain.

Peningkatan masalah kesihatan

Menurut Pakar Perubatan Respiratori Hospital Pakar DEMC, Shah Alam, Dr. Zal Abdul Rahim, perubahan cuaca mendadak boleh mengakibatkan peningkatan masalah kesihatan khususnya sistem pernafasan.
Cuaca panas berpanjangan juga boleh menyebabkan selaran matahari, ruam panas, kejang otot, mual, muntah, strok haba, dehidrasi, pitam, halusinasi dan maut.

"Perubahan cuaca yang sejuk beberapa minggu lalu menjadi panas terik pula sekarang boleh menyebabkan peningkatan kes demam, batuk, lelah dan lain-lain penyakit berkaitan perubahan iklim," katanya.

Mengulas tentang strok haba, Dr. Zal memberitahu, strok haba bermakna paras suhu badan meningkat melebihi 40.5 darjah Celsius dan suhu normal badan manusia kira-kira 37.0 darjah Celsius.

"Simptom awal strok haba ialah sakit kepala berdenyut, mual, kurang berpeluh walaupun dalam suhu panas dan denyutan nadi yang pantas. Pesakit juga akan mengalami otot lemah dan kejang, muntah, kulit kering dan kemerahan, sawan serta pitam," ujarnya.

Selain itu, cuaca panas melampau juga boleh memberi masalah kepada kepada sistem saraf otak yang boleh menyebabkan seseorang itu koma dan boleh membawa kematian.

Jabatan Meteorologi Malaysia sebelum ini menyatakan keadaan cuaca panas dan kering melanda negara ketika ini agak tinggi berbanding tempoh sama tahun lepas dan dijangka berterusan sehingga pertengahan Mac ini.
Sementara itu, pendedahan berpanjangan kepada cuaca dan suhu panas di samping kurang minum air dan dehidrasi badan juga boleh menyebabkan strok haba.

Pencegahan

"Mencegah lebih baik daripada mengubati terutamanya untuk mereka yang diklasifikasikan dalam kumpulan yang berisiko tinggi. Kumpulan ini dinasihatkan untuk mengambil langkah berhati-hati dan melakukan langkah-langkah pencegahan. Apa yang penting ialah menjaga suhu badan normal, memastikan kekal hidrat serta mendapatkan maklumat yang tepat," katanya.

Apabila berdepan dengan musim panas yang melampau seperti sekarang, golongan yang berisiko digalakkan berada di dalam rumah atau bangunan, lebih baik dengan kemudahan alat pendingin hawa.

Hadkan aktiviti luar semasa awal pagi dan lewat petang sahaja kerana ia kurang merbahaya dan kurang panas serta berehat dengan kerap sekiranya terdedah kepada pancaran matahari.

Lakukan langkah pencegahan seperti memakai topi atau payung yang besar dan pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang serta longgar.

Jangan lupa memakai krim pelindung matahari yang mempunyai SPF 15 atau lebih 30 minit sebelum terdedah kepada sinaran matahari untuk mengelakkan sinaran UVA dan UVB dan gunakan secara berterusan.

Sentiasa mengamalkan konsep pusingan kerja dan rehat seperti yang dicadangkan terutama mereka yang bekerja di bawah terik matahari.

Kita sebenarnya boleh menyesuaikan badan dengan suhu yang panas daripada biasa dengan cara mengehadkan aktiviti luar secara berperingkat sehingga badan dapat mengadaptasi dengan cuaca panas tersebut.

Elakkan makanan yang pedas dan kuantiti yang banyak, kerana ini akan menyebabkan suhu badan naik, berpeluh dan kehilangan cecair badan.

Dalam pada itu, Dr. Zal berkata, musim panas ini memerlukan kita minum air yang banyak bagi mengembalikan kelembapan badan kerana kita kehilangan cecair badan melalui peluh dan mudah menjadi kering.

"Jika melakukan aktiviti fizikal di bawah panas terik, minum air dua hingga empat cawan setiap jam tanpa mengira tahap aktiviti anda.

"Jangan minum minuman berkafein, alkohol atau kandungan gula yang tinggi, kerana boleh mempengaruhi fisiologi badan dan menyebab kita kehilangan cecair badan," katanya.


Sumber: http://splashurl.com/qhhezma © Utusan Melayu (M) Bhd

====================================
Cadangan Suplemen yang sesuai di musim panas
====================================

Performance Drink : Mengekalkan bendalir dalam badan supaya tidak dihidrasi.
Nutriferon : Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari.
Vitamin C : Meningkatkan sistem imun dengan membina sel darah merah, membantu sel darah putih menentang bakteria, mengurangkan simptom flu dan selsema

Untuk Info Produk/Order:
Hidayah Mohamad
019-983 5090
hidayahmohamad83@gmail.com

No comments: