Instagram

Saturday, 18 January 2014

Kelebihan Menjadi Shaklee Independent Distributor


Assalamualaikum wrt,

Alhamdulillah, malam ni anak-anak tidur sebelum jam 9. Bagi peluang ibu nak update blog sementara internet 'bersikap baik'.. hihihi. 
Saya pasti semua pernah nampak logo di atas. Ye ini adalah logo rasmi Shaklee Independent Distributor. Dalam entry ni saya nak cerita macam mana saya terjebak dalam Shaklee.

Saya kenal Shaklee pada bulan December 2010. Masa tu saya masih menyusu anak sulung,Syakir. Masa tu  Syakir dah masuk 7 bulan dan dah mula makan solid food. Masa sejak lahir sehingga berusia 6 bulan, saya mmg tak da masalah penyusuan. Alhamdulillah sehari boleh dapat dalam 20oz. Walaupun saya mmg bukan jenis simpan stok penuh satu peti ais, alhamdulillah cukup utk anak saya. Apabila menginjak ke 7 bulan susu agak drop skit. Sebab dia pun dah makan solid food. Kat situ demand dah berkurang skit tapi saya tetap meneruskan penyusuan. Masa tu saya join group KIM (Kumpulan Ibu Menyusu). Dalam group ni saya kenal upline saya Master Iffah Anuar. Kebetulan dapat tau dia tinggal berdekatan dengan rumah saya, saya pun decide nak beli trial pack penyusuan dari dia. 1st time jumpa ummie (MIA) terkejut juga sebab kecil molek je orang nya. Lemah lembut je orang nya..hihihi.

Selepas abis trial pack tu, saya tak sambung makan Shaklee. Makan pun on off. Masa tu mmg tak konsisten langsung. Selepas tu masa tengah tunggu nak bersalin anak kedua, Aisyah saya tergerak hati utk beli fullset set berpantang dari ummie. Sebabnya anak sulung saya berpantang dengan jamu, so anak kedua ni saya decide nak cuba yang lain yang tak ada berbau busuk..hahahha. Selepas berpantang dengan Shaklee saya rasa perbezaan yang amat ketara. Badan jadi bertenaga dan tak letih. Saya sempat lagi menjalankan bisnes online masa tu.

Apabila rasa lain macam je dengan produk Shaklee ni, ditakdirkan Allah swt pada bulan Ogos 2012 saya terbuka hati utk mendaftar sebagai ahli. Sebelum tu pernah tanya 2-3 kali dengan ummie macam mana nak register ahli tapi masa tu tak terbuka lagi hati ni. Pada 14 Ogos 2012 ummie daftarkan saya jadi SID dan dimasukkan ke secret group ummie Shaklee2U. 1st day masuk group tu saya dh mula godek2 info2 yang ada dalam group tu. Baru la saya tahu Shaklee ni sebenarnya MLM. Ok. Mula2 dapat tahu MLM saya dah mula ragu-ragu sebabnya saya mmg anti MLM. Tapi saya layankan juga sebab seriously tak terasa macam dalam group MLM pun bila ada dalam group ni. Banyak rahsia dan tips yang ummie share dengan kami. Tapi masa tu saya belum betul2 serius buat Shaklee. Awal tahun 2013 baru saya nak serius buat. Saya fahamkan marketing plan yang ditawarkan. Alhamdulillah bulan June 2013 saya naik rank Supervisor. Dari bonus kurang dari RM30 saya berjaya maintain ke 4 angka. 

Hari demi hari makin ramai yang join ahli bawah saya. Dan saya sedang membantu mereka untuk pecah tukun naik rank Supervisor. InShaaAllah bakal ada tukun yang dipecah nanti. Apa yang menarik dengan Shaklee ni adalah Sales Plan yang ditawarkan:

  • CASH Bonus - 2-7 angka kita boleh capai asalkan berusaha bersungguh-sungguh
  • CAR Bonus - Shaklee bukan bagi kereta tapi bagi duit. Ikut suka kita nak buat apa dengan duit ni. Nak bayar ansuran kereta ke atau nak kumpul downpayment kereta baru ke.
  • CONVENTION - Trip yang Shaklee sponsor 100%. Siapa tak suka kan kalau dapat bercuti FREE..
Marketing plan Shaklee sangat ADIL. Siapa buat maka dia yang akan dapat lebih. Tiada istilah upline goyang kaki  makan hasil downline. Upline pun kena berusaha keras. Dan ada juga downline yang dah potong rank upline..hihihi..

Tak kisah sepanjang mana perjalanan kita dalam Shaklee, jangan sesekali putus asa. Cepat atau lambat adalah rezeki Allah swt. Kalau lambat jangan give up, kalau cepat naik jangan sesekali kita sombong. Stay cool and stay humble ok!!.. All the best to All SID. Will see u at the top.

-Master 2 B Hidayah Mohamad-
Bagi yang berminat ingin menjadi ahli Shaklee, ada 2 cara dan anda boleh pilih salah satu daripadanya:

  • Pembayaran yuran keahlian SEUMUR HIDUP sebanyak RM75-Sm/RM85-Ss termasuk postage memberkit.
  • Pembelian produk Shaklee sebanyak 200UV iaitu sebanyak RM650 ke atas dan layak dapat FREE MEMBERSHIP dan CASH Bonus.
Berminat anda boleh isi maklumat anda di sini  Shaklee Distributor Application Form.
Post a Comment