Tuesday, 28 May 2013

BRONKITIS

Apakah itu BRONKITIS?


Bronkitis merupakan keradangan pada membran mukus bronkus (salur udara besar yang mengalirkan udara dari trakea ke bahagian distal parenkima paru-paru).Bronkitis terdapat dalam dua kategori iaitu akut and kronik.

Bronkitis akut 
Dicirikan dengan timbulnya batuk dengan atau tanpa penghasilan kahak. Bronkitis akut sering berlaku dalam penyakit bervirus yang akut seperti selesema atau influenza. Virus menyebabkan sekitar 90% kes bronkitis akut, sementara 10% yang selebihnya berpunca dari bakteria.

Bronkitis kronik 
Iaitu sejenis COPD bercirikan timbulnya batuk produktif yang berlarutan selama tiga tahun lebih setahun dalam setidak-tidaknya dua tahun. Bronkitis kronik lazimnya berlaku akibat kecederaan yang berulang-ulang pada salur udara yang disebabkan oleh bahan perengsa yang disedut masuk. Tabiat merokok ialah punca yang paling ketara, disusuli oleh keterdedahan kepada bahan pencemar udara seperti sulfur dioksida atau nitrogen dioksida, dan juga perengsa pernafasan di tempat kerja. Sesiapa yang terdedah kepada asap rokok, perengsa paru-paru kimia, atau terjejas sistem imunnya mengalami lebih besar risiko menghidap bronkitis.

Sumber Info : Bronkitis

Tanda-tanda umum kepada penghidap Bronkitis:
  • Batuk berkahak (kahak biasanye berwarna merah)
  • Sering merasa sesak/sukar bernafas
  • Mudah berasa lelah
  • Bengkak dibahgian pergelangan kaki
  • Wajah, pipi, telapak tangan kemerah-merahan
  • Sering sakit kepala
  • Gangguan penglihatan
Cadangan Suplemen Shaklee
1- VIVIX : Mengimpak 4 mekanisme utama penuaan selular


2- SR VITA C / Chew Vita C : Untuk respon imun & mengurangkan inflimasi

3- CARATOMAX : Membantu pemulihan tisu paru-paru yg rosak

4- VITA-E : Melindungi tisu peparu & mempertingkatkan pengunaan oksigen

5- GARLIC : ANTIBIOTIK semulajadi


 Untuk sebarang info mengenai produk dan juga order sila hubungi saya SMS/WhatsApp/Viber di 019-9835090 atau anda boleh emailkan terus kepada hidayahmohamad83@gmail.com 

- Hidayah Mohamad-

No comments: