Monday, 8 April 2013

Set Kesihatan Hati (Revitalizing Set)

Assalamualaikum kepada pembaca2 setia blog saya..Hari ini saya nak updet skit pasal "HATI (liver)"..Ramai yg tidak tahu betapa penting nye HATI pada tubuh badan kita..HATI memainkan peranan yg sangat penting pada tubuh badan kita, daripada fungsi normal metabolisme hinggalah detoksifikasi..Walau bagaimanapun, fungsi normal hati boleh terjejas disebabkan oleh:
 • Tekanan
 •  Kurang tidur
 • Pendedahan Terhadap toksin yg kerap dan berpanjangan
 • Pengambilan Alkohol yg berlebihan
 • Cara pemakanan yg tidak seimbang 


Hati atau hepar merupakan kelenjar terbesar di dalam tubuh, terletak dalam rongga perut sebelah kanan, tepatnya di bawah diafragma. Hati ikut berperan dalam sistem pengeluaran karena sel-sel hati berfungsi sebagai tempat perombakan sel-sel darah merah dan menguraikan hameglobin sehingga menghasilkan zat warna empedu (bilirubin) . Zat warna empedu ini dikeluarkan ke dalam urin dan feses. Hati juga berperan dalam pembentukan urea dari amonia, yang kemudian dikeluarkan lewat ginjal bersama urin.

Hati memiliki beberapa fungsi, antaranya ialah:
a) Menetralisir racun sehingga tidak membahayakan tubuh, kemudian racun ini dikeluarkan melalui urine.

b) Mengubah glukosa menjadi glikogen untuk mengatur kadar gula dalam darah.

c) Sebagai alat ekskresi yang mengeluarkan warna empedu dan urine. Setiap hari, hati menghasilkan empedu mencapai ½ liter.

d) Tempat sintesis beberapa zat. Hati menghasilkan enzim arginase yang mengubah arginin menjadi ornifin dan urea. Ornifin yang terbentuk dapat meningkatkan NH3 dan CO2 yang bersifat racun.

e) Hati menghasilkan empedu yang berasal dari hemoglobin sel darah merah yang telah tua. Empedu disimpan di dalam kantung empedu dan merupakan cairan hijau serta berasa pahit. Empedu mengandung kolesterol, garam empedu, garam mineral, dan pigmen bilirubin dan biliverdin. Empedu ini berfungsi untuk mencerna lemak agar mudah diserap tubuh, membantu daya absorpsi lemak di usus, mengaktifkan enzim lipase, dan mengubah zat yang tidak larut dalam air menjadi zat yang larut dalam air.

f) Hati merombak sel-sel darah merah yang sudah tua.
Hemoglobin dalam darah tersebut dipecah menjadi zat besi, globin, dan heme. Zat besi dan globin dipakai kembali untuk menghasilkan sel darah merah yang baru. Sedangkan, heme dirombak menjadi bilirubin dan biliverdin yang berwarna hijau biru. Zat warna empedu ini mengalami oksidasi di dalam usus menjadi urobilin yang memberi warna kekuningan pada feses dan urine.

Fungsi Utama hati pada orang dewasa adalah :
 • Menimpan berbagai bentuk glukosa, vit B12, dan zat besi
 • Penyediaan tenaga (zat gula) dan protein
 • Pengeluaran hormon-hormon dan insulin.
 • Pembentukan dan pengeluaran Lemak dan Kolesterol
 • Penyaring dan pembuang bahan bahan beracun di dalam darah mealalui proses pembongkaran hemoglobin.
 • Merubah amonia menjadi urea
Sumber : Budisma

Di Shaklee, Set Revitalizing telah dirumus khas dan mengandungi campuran herba unik yg membekalkan sokongan nutrisi untuk mengoptimumkan fungsi hati..Antara produk yg terdapat dlm set ini ialah DTX Complex dan Nutriferon

Kebaikan :
 • Berasa lebih sihat dan segar
 • Menggalakkan fungsi hati yang sihat
 • Memulihkan tenaga
 • Meningkatkan sistem imunisasi badan terhadap penyakit
 Untuk sebarang info mengenai produk dan juga order sila hubungi saya SMS/WhatsApp/Viber di 019-9835090 atau anda boleh emailkan terus kepada hidayahmohamad83@gmail.com 

- Hidayah Mohamad-

1 comment:

Victoria Heinicke said...

I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! keep up the good work.
quality collagen powder