Sunday, 20 January 2013

Masalah anak yang susah makan (picky eater)


Sebagai ibu bapa sudah pasti kita akan risau bila anak kita payah nak makan atau dengan kata lain "picky eater". Apabila payah makan, mereka akan bergantung 100% kepada susu. Bagi yang masih menyusu badan alhamdullillah sekurang2 anak kita mendapat zat dan nutrien daripada susu ibu. Tetapi bagi yang minum susu formula, vitamin dan nutrien tetap ada cuma tak setanding dengan susu ibu.

Berikut adalah tips bagaimana mengatasi masalah anak yang susah makan:

1. Beri anak anda makanan dalam portion yang sikit.
    Perut kanak-kanak tak sebesar perut orang dewasa. Oleh itu, anda boleh memberi mereka makan dalam kuantiti yang sedikit-sedikit.

2. Pelbagaikan atau variasikan makanan.
    Anda boleh menghidangkan pelbagai jenis makanan dan biarkan anak anda memilih makanan yang mana mereka suka tanpa perlu dipaksa.


3. Hidangkan dengan sajian yang menarik.
    Contohnya anda boleh menghidangkan nasi dalam bentuk teddy bear.


4. Cipta suasana yang menyenangkan.
    Jadikan waktu makan anak anda waktu yang tenang. Tanpa perlu memarahi, mengugut atau mengancam mereka agar mereka makan lebih banyak. Ini kerana boleh menimbulkan kesan trauma psikologi terhadap si kecil.


5. Jadual makan.
    Anda juga boleh menetapkan jadual makan anak anda agar anak anda terbiasa dengan waktu makanan dia.


6. Hindari daripada suka memaksa dalam memujuk anak anda untuk makan. Kurangkan gangguan lain seperti menutup TV atau jauhkan mainan dari meja makan agar anak anda lebih fokus untuk makan.

7. Libatkan anak anda dalam penyediaan makan.
    Anda boleh meminta anak anda mengambila sayuran seperti karot, kentang dan sebagainya semasa proses penyediaan makanan dia. Secara tidak langsung menimbulkan selera makan di samping dapat mengajar anak anda tentang sayuran, buahan dsb. Sekiranya anda ingin anak anda makan makanan yang berkhasiat, anak juga mesti mengambil makanan berkhasiat kerana kanak-kanak lebih cenderung mengikut apa yang ibu bapa mereka lakukan.

8. Jangan selang seli minum air semasa memberi anak anda makan. Ini kerana akan membuat si kecil cepat kenyang.

Dengan Shaklee, kami menawarkan MEAL SHAKE bukan sahaja membantu menambah selera makan anak anda tetapi turut membantu mengatasi masalah sembelit.Walaubagaimanapun, MEAL SHAKE bukanlah PENGGANTI makanan anak anda. Ia melengkapi keperluan anak anda kerana ia mengandungi 24 vitamin dan mineral. Meal Shake juga adalah rendah lemak, rendah glisemik dan sumber terbaik serat pemakanan dan protein.


Ingin keterangan lanjut? Anda boleh hubungi saya. Saya sedia membantu anda.

No comments: