Follow Us @shakleida_hidayah

Sunday, 22 December 2019

[Part 3] Syafi The Hero

16:12 0 Comments

#SyafiTheHero

[PART 3]

Ibu lahirkan awak jam 11.47 pagi.
Waktu Maghrib baru ibu dapat masuk wad.

Malam tu ibu sambung menangis lagi. Dah hilang rasa malu dekat ibu2 lain. Mujur la bertutup dengan tirai.

Sebelah katil ibu ada ibu dan bayinya. Tak boleh bayangkan perasaan ibu masa tu. Ibu lain dapat tidur dengan baby tapi ibu tidur sorang2.

Allah Maha Penyayang. Allah tahu macam mana nak tenangkan ibu.

Malam tu ibu mimpi dukung dan cium baby DS. Ibu yakin tu Syafi. Dan dalam mimpi tu ibu nampak abang dan kakak2 Syafi sangat protective dengan Syafi. Mereka tahu adik mereka ni istimewa.

Ibu tersedar jam 3 pagi. Walaupun dalam mimpi je tapi ibu dah happy sangat.

Alhamdulillah mula malam tu ibu dah redha. Ibu yakin ada hikmah dengan kehadiran anak syurga ni.

Bangun pagi memang mata bengkak teruk.

Pagi tu jugak ibu dapat call dari nurse NICU minta ibu datang sebab pakar bedah dan bius nak jumpa.

Pertama kali pagi tu ibu dapat tengok Syafi dengan lebih dekat.

Tengok Syafi, ibu dapat kekuatan yang sangat luar biasa. Syafi tak ada cacat celanya. Syafi terlalu sempurna.

Petang tu jugak Syafi dibedah dan ibu dapat teman Syafi sampai depan OT.

Berdebar ibu tunggu sepanjang awak dibedah. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Semalam genap usia Syafi 7 hari. Susu ibu pun awak minum 60ml setiap 3 jam. Syukur sangat berat awak pun naik 3.58kg.

Membesar dengan sihat ye nak..

[Part 2] Syafi The Hero

16:09 0 Comments

#SyafiTheHero

[PART 2]

Bila ayah Syafi dah sampai LR, soalan pertama ayah..

"Eh dah bersalin? Kenapa tak panggil abang?"

Ibu terangkan apa yang berlaku di LR tadi.

Ayah Syafi azankan Syafi tanpa dapat peluk dukung Syafi sebab masa tu tahap oksigen Syafi drop dan kena guna head box.

Tak lama lepas tu doktor kanak-kanak sampai. Dan Syafi doktor pindahkan masuk dalam incubator sebab nak bawa ke NICU.

Doktor datang dekat dengan ibu ayah dan tanya soalan pada kami.

"Encik Puan tengok anak encik ada nampak persamaan tak dengan anak-anak lain?"

Ibu ayah macam blur2. Kami jawab "ada nampak macam abang dan kakak dia".

Then baru doktor tu terus terang dengan ibu ayah..

"Sebenarnya dari segi luaran anak encik puan ada ciri-ciri Down Syndrom. Dari segi mata, tapak tangan dan baru tadi baru saya check dia tak ada lubang dubur".

Allahuakbar..

Masa ni ibu rasa macam langit runtuh retak seribu.

Tanpa segan silu memang ibu ayah menangis depan doktor dan semua nurse yang ada dalam LR.

Sambung doktor lagi..

"Hanya ujian darah sahaja yang boleh confirmkan sama ada bilangan kromosom dia normal atau terlebih satu. Cuma buat masa ni kami lebih utamakan untuk buat pembedahan stoma untuk keluarkan najis dari perut".

Ibu dengar Syafi nak kena bedah lagi menangis sakan ibu.

Tak boleh ibu bayangkan bayi sekecil Syafi kena tanggung semua ni.

Selepas doktor terangkan, Syafi dibawa ke NICU.

Semua nurse keluar dari LR dan bagi ruang untuk ibu ayah bertenang...

[Part 1] Syafi The Hero

16:06 0 Comments

#SyafiTheHero

[PART 1]

24/10/2019
11.47 am
3.45kg

Waktu Syafi lahir keadaan berlaku dengan pantas. Ibu masuk LR jam 11 pagi.

Nurse pasang CTG. Then doktor datang untuk check laluan dan pecahkan ketuban. Tapi air ketuban tak keluar langsung.

Doktor kata tak pe la kita monitor CTG. Datang doktor seorang lagi check laluan masa ni dah 6 cm. Tak ada juga air ketuban keluar.

Tiba-tiba CTG tak berapa cantik. Dah alang2 laluan dah buka tapi dinding rahim masih tebal. Doktor terpaksa bukakan laluan sampai fully. Waktu ni memang sakit sangat ibu rasa. Sakit contraction pun ibu rasa macam senggugut je.

2 kali contraction datang ibu push untuk turunkan kepala Syafi. Kali 3 contraction datang sekali push Syafi terus keluar.

Lega ibu rasa. Tapi ibu tak dapat nak peluk Syafi terus sebab ibu bleeding banyak. Doktor kena cepat stop bleeding sebab BP ibu drop.

Waktu ni ibu dapat tengok Syafi dari jauh. Ayah pun tak sempat masuk LR sebab semua berlaku dengan pantas. Sampai tak sempat nak panggil ayah Syafi.

Lepas dah jahit, datang doktor kanak-kanak. Waktu ni doktor tak da bagi tahu apa-apa lagi kat ibu. Dia just cakap kalau ayah dah ada nanti panggil dia.

Ibu tak syak apa-apa lagi...

Monday, 2 September 2019

Promosi Shaklee September 2019

19:44 1 Comments
Assalamualaikum / Hai,

Alhamdulillah pejam celik kita dah masuk bulan September.

Kejap je rasa kan dah nak hujung tahun.

As usual setiap bulan Shaklee ada buat promosi untuk certain products.

Dan special nya bulan ni Shaklee perkenalkan produk terbaru di bawah skin care Shaklee iaitu Youth.

Produk terbaru tersebut adalah Youth Moisture Lock Day Cream!

Sedikit info berkenan produk terbaru ini.

Youth Moisture Lock Day Cream ini sangat lah bagus untuk mereka yang mengalami masalah kulit kering.

Dengan menggunakan Teknologi Penghidratan Selular BARU untuk bertindak sebagai magnet kelembapan, menarik air ke lapisan luar kulit dan mengubahnya menjadi takungan untuk mengunci penghidratan.

Bahan - bahan yang terkandung di dalamnya adalah Ekstrak Kaktus, gabungan unik empat jenis asid hialuronik, 100% Squalane berasaskan tumbuhan dan Youth Complex.

Dan berita baik untuk anda adalah bulan ini Shaklee adakan promosi Perfect Pair di mana harga yang ditawarkan sangat jimat dengan pembelian combo Youth Age Defense Moisturizer SpF 50 + Youth Moisture Lock Day Cream.

Dan juga Shaklee turut adakan promosi lain untuk Nutriferon! Khas untuk mereka yang ingin tingkatkan imun badan.

Untuk maklumat lanjut boleh Whatsapp saya di

Hidayah Mohamad
www.wasap.my/60199835090

Promosi Combo Youth Age Defense Moisturizer SpF 50 + Youth Moisture Lock Day Cream

Promosi Nutriferon

Wednesday, 27 March 2019

Set Asas Mengandung

16:45 3 Comments

"Sayang, nanti ambil duit beli Vitalea dan B-Complex tau", kata husband.

Aku ni sejenis isteri yang solehah. Hahaha. Memang tak suka nak susahkan suami beli itu beli ini.

Banyak kali dah husband cakap ambil duit tapi aku buat tak reti je.
Last sekali dia letak duit depan hidung baru aku ambik.

Untung jugak ye mengandung jarak jauh ni. Rasa dimanja je. Hahaha.

Sebenarnya husband sangat concern sebab tengok aku mengandung kali ni 'bateri' cepat sangat kong. Lepas Maghrib confirm melepek atas katil terus.

Aku sendiri pun memang rasa beza sangat mengandung kali ni dengan anak-anak sebelum ni. Mungkin faktor umur dan aktiviti harian juga kot.

Letihnya memang tak boleh bawa bincang. Kadang tu berjalan rasa tak berjejak kaki. Badan sakit tak payah cakap la. Mujur anak-anak dah besar boleh la tolong urut jugak. Tapi urut nya kira sampai 10 kali laju-laju lepas tu dah stop. Kau rasa. Bertuah anak-anak aku ni. Hahaha

Alhamdulillah bila konsisten Vitalea dan B-Complex, badan dah kurang sakit. 'Bateri' pun tahan lama skit. Hahaha. Bangun pagi pun rasa segar.

Bagi aku bukan ibu mengandung je, semua orang perlu cukupkan keperluan vitamin dan mineral untuk tubuh badan. Makin berumur makin banyak lompong dalam badan kita. Makin banyak 'kerosakan' yang kadang-kadang bukan sebab diri kita tapi faktor luar.

Selagi boleh cegah, kita cegah.

Hidayah Mohamad
www.wasap.my/60199835090/Shaklee_

Thursday, 1 March 2018

Penyakit tulang rapuh pada anak. Punca & ciri-ciri fizikal.

21:43 1 Comments
Penyakit tulang rapuh atau Osteogenesis imperfecta (OI) adalah sejenis gangguan struktur tulang. OI merupakan penyakit genetik boleh diwarisi dari ibubapa.

Selain ia boleh diwarisi,  penyakit ini juga terjadi akibat daripada kelainan genetik terjadi pada kolagen tipe I atau pada jalur yang mempengaruhi produksi kolagen. Kolagen merupakan struktur utama pembentukan jaringan ikat, termasuk pada tulang. Kolagenlah yang membuat tulang menjadi kuat. Adanya gangguan pada kolagen mahupun pada jalurnya mengakibatkan kemampuan tubuh untuk menghasilkan tulang kuat terganggu akhirnya menjadi tulang rapuh, tipis, lemah dan mudah retak.

Ciri-ciri fizikal pesakit OI:

  • Tulang berbentuk tidak normal seperti melengkung.
  • Tubuh berperawakan pendek/kerdil.
  • Sendi yang longgar.
  • Kelemahan otot karena penderita rapuh tulang biasanya pasti akan mengurangi aktiviti fizikal untuk mencegah patah tulang sehingga otot menjadi lemah. 
  • Sklera (bahagian putih mata) yang berwarna kebiruan, keunguan, atau keabuan merata (bukan spots).
  • Wajah khas berbentuk segitiga.
  • Tubuh bungkuk.
  • Gigi dengan bentuk lebih kecil dari normal.
  • Makin lama makin hilangnya pendengaran karena kerapuhan tulang juga mempengaruhi tulang tengkorak dan tulang-tulang rawan di telinga.
  • Masalah pernafasan.
Suplemen yang sesuai:


1. Menguatkan tulang. Membantu masalah tulang retak.

2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas.

3. Membantu meringankan stress. Mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, memperbaiki jantung berdebar.

4. Membantu meringankan sakit kepala.

5. Membantu meringankan senggugut.

6. Membantu sel menyeral nutrien dan merangsang detoksifikasi.

7. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan sakit gastrik.

8. Membantu penyakit rickets.

9. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga.

10. Memelihara metabolisme kerangka dan pertumbuhan otot.

Hidayah Mohamad
www.wasap.my/60199835090/BlogOrderShaklee