Follow Us @shaklee.hidayah__

Friday, 9 February 2018

Simpul mengkarung memang menyakitkan. Punca dan petua?

23:12 0 Comments
Kaki kejang atau simpul biawak atau simpul mengkarung



Kekejangan atau simpul mengkarung boleh berlaku pada sesiapa dan bila-bila masa sahaja. Kekejangan ini menyerang, otot betis bagai ditarik dengan tegang. 

Kejang otot biasa dilihat berlaku pada ahli sukan yang 'mengerah' anggota tubuh, khususnya bahagian kaki untuk 'bekerja' keterlaluan.

Namun serangan itu juga berlaku kepada orang biasa ketika duduk, berdiri atau baring terlalu lama pada satu kedudukan. Ia akibat otot terasa cekang, keras dan sakit dalam satu tempoh masa tertentu.

Kekejangan ini juga turut berlaku kepada wanita-wanita yang hamil apabila otot mengeras disertai rasa sakit pada bahagian yang diserang.Kebiasaannya ia akan berlaku pada trimester kedua iaitu tiga bulan ke atas. Keadaan ini berpunca apabila rahim semakin membesar.Dalam keadaan itu, kaki yang penat membawa beban akan mudah menjadi lenguh dan menyebabkan kekejangan. 

Keadaan itu sebenarnya berpunca daripada dehidrasi, kekurangan garam mineral, seperti magnesium, potasium, sodium dan karbohidrat.Selain itu keadaan otot yang terlalu tegang serta kekurangan pengaliran darah di bahagian kaki akibat posisi yang tidak betul juga mencetuskan kekejangan.

Petua atau langkah yang boleh diambil untuk mencegah kekejangan atau simpul mengkarung ini:-

  • Minum banyak air dan makan kacang bergaram (pastikan garam ada walaupun sikit dalam makanan anda).
  • Banyakkan makanan berpotassium tinggi seperti pisang
  • Banyakkan minum susu, beras basmathi atau biskut bijan.
  • Lakukan aktiviti regangan otot kaki sebelum tidur,
  • Cari tempat duduk dan bersandar
  • Sekiranya memakai kasut, buka kasut anda.
  • Jangan bengkok tau! Kedudukan yang melentur boleh menekan lagi pada kawasan otot. 
  • Bila jari kaki menguncup, tolak perlahan-lahan jari kaki biar menaik dengan mengguna tangan anda. 
  • Bila kejang otot dah reda, urut tapak kaki anda biar darah mengalir semua dengan baik dan lancar okay! 

Suplemen yang sesuai untuk bantu masalah simpul mengkarung:-


Kaki kejang atau simpul biawak atau simpul mengkarung
Testimoni pengguna Ostematrix:

Kaki kejang atau simpul biawak atau simpul mengkarung

Kaki kejang atau simpul biawak atau simpul mengkarung

Kaki kejang atau simpul biawak atau simpul mengkarung

Yang berminat nak tahu lebih lanjut, boleh Whatsapp Kak Ida   www.wasap.my/60199835090/BlogOrderShaklee

XOXO

Wednesday, 7 February 2018

Promosi Shaklee Februari 2018

19:24 0 Comments


Assalamualaikum,

Kak Ida nak bagi tahu semua. Tahun ni Shaklee akan fokus kepada kecantikan. Tahun ni juga ada surprise Shaklee akan launch skin care terbaru iaitu YOUTH. Memang best sangat skin care ni. Nanti Kak Ida cerita apa yang best skin care Youth ok.

Hari ni Kak Ida nak bagi tahu promosi Shaklee untuk Februari memang awesome sebab anda akan jimat sebanyak RM299. Banyak kann.

Untuk promosi kali ni anda layak dapat FREE MEMBERSHIP. Dah jimat Rm69 tau.

Bukan itu je, anda juga dapat FREE Postage. Dah jimat RM10 tau.

Nak lagi? Nak lagi?

Anda juga akan dapat bonus RM46. Yeayyy

Oh, ada lagi tau. Anda beli set promosi ni anda jimat Rm174!. Wowww banyak sangat jimat ni.

Ada yang nak kahwin tahun ni?
Ada yang stress dengan masalah kulit muka?
Ada yang rasa terasing dengan rakan-rakan sebab kulit muka bermasalah?

Jangan tunggu lagi, jom Whatsapp Kak Ida ok. Just klik link di bawah.

www.wasap.my/60199835090/SayaNakPromosiFebruari

XOXO

Friday, 26 January 2018

Gadis ini dikecam kerana berkulit gelap. Manusia oh manusia.

00:52 0 Comments
Perempuan berkulit gelap dikecam

Baru-baru ni Kak Ida ada terbaca di Twiter si gadis cantik Haneesya Hanee. Haneesya sering dikecam kerana berkulit gelap. 

I still be getting comments in ig like “asal hitam sngt” 
“hitamnya kau”
“dh la hitam pastu acah lawa”
gosh when is this going to stop man.

Manusia oh manusia. Tapi Kak Ida sangat inspired dengan gadis ini. Memang tak ambil port langsung bila orang cakap macam tu.

But i always motivate myself,
Rihanna is dark but she is goddamn beautiful😍
Beyoncé is dark too but look at her!🔥
Cardi B is dark but she is taking over the world!!

So i’m pretty confident with my skin, i’m like bring it on if you wanna talk about my skin, idc no more. I’m beautiful the way i am", tulisnya.

So true dear. Kak Ida pelik sangat zaman sekarang orang terlalu obses nak putih melepak sangat2. Bagi Kak Ida cukuplah ada kulit yang sihat, tone warna kulit sekata dan bebas cela.

For those yang ada masalah kulit tak sekata atau mudah terbakar bila kena cahaya matahari,  Kak Ida cadangkan 3 produk ni.

Set Kecantikan Shaklee
 Fungsi VITA-C:

1. Melindungi kulit dari radikal bebas yang terhasil kerana kesan jemur pada cahaya matahari, pencemaran dan kesan merokok. 
2. Penghasilan kolagen
3. Penyembuhan luka
4. Melindungi dari perubahan warna kulit
5. Memperbaiki tekstur kulit.

Fungsi VITA-E COMPLEX:

1. Membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garid halus, parut dan bintik penuaan.
2. Memperbaiki bengkak dan ulser kulit.

Fungsi ESP:

1. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.
2. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 
3. Memberi ton warna kulit yang sekata.
4. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu.

Ada syaratnya kalau nak berkesan. KONSISTEN & PEMBUANGAN AIR BESAR LANCAR SETIAP PAGI.

Kalau sistem pembuangan air besar korang tak lancar,  Kak Ida cadangkan ambil salah satu detox iaitu Alfalfa Complex/Herblax/DTX Complex untuk bantu buang toksin dalam badan.

Yang berminat nak tahu lebih lanjut, boleh Whatsapp Kak Ida www.wasap.my/60199835090/BlogOrderShaklee

XOXO

Thursday, 18 January 2018

Produk Shaklee Terbaru di Pasaran Malaysia CoQ Trol Plus

09:30 0 Comments
Coenzyme Q10 adalah antioksidan yang terdapat pada hampir setiap sel tubuh badan manusia. Coenzyme Q10 adalah penjana utama tenaga kepada tubuh badan manusia.

Kajian telah menunjukkan bahawa 100mg Coenzyme Q10 memberikan pelbagai manfaat kepada badan. Walaupun CoQ10 secara semulajadi dihasilkan oleh badan kita, ianya merosot seiring dengan gaya hidup dan usia. Seawal usia 20 tahun, tubuh anda mengalami kesukaran untuk menghasilkan CoQ10. Mereka yang mengambil statin, ubat untuk merendahkan kolesterol, memerlukan jumlah CoQ10 yang lebih tinggi kerana ubat tersebut mengurangkan penghasilannya dalam badan sebanyak 40%!
Untuk memastikan anda mendapat 100mg Coenzyme Q10, anda perlu mengambil:

CoQ-Trol Plus untuk jantung

Manfaat Coenzyme Q10:

CoQ-Trol Plus untuk jantung


1. Tenaga yang berkekalan
Kandungan CoQ10 yang lebih tinggi menghasilkan lebih banyak tenaga di dalam sel anda serta membekalkan tenaga dengan lebih cekap. Hasilnya, anda boleh menjalani hari anda dengan bertenaga, cergas, dan berkeyakinan! Peningkatan CoQ10 membantu:
  • Meningkatkan kekuatan otot.
  • Mempercepatkan pemulihan luka.

2. Peredaran darah yang sihat

CoQ10 lebih tertumpu pada organ-organ yang menggunakan banyak tenaga seperti jantung. Peredaran darah yang sihat menunjukkan jantung anda kuat dan sihat. Untuk mengekalkannya berdegup dengan sihat, anda memerlukan CoQ10 tambahan yang membantu:
  • Menguatkan otot-otot jantung.
  • Menyokong fungsi jantung yang sihat.
  • Meningkatkan paras tenaga untuk mereka yang mengambil statin.

3. Sistem reproduksi yang sihat

Selain bertindak sebagai antioksida yang kuat untuk melawan tindakbalas oksidatif, CoQ10juga menyokong sistem reproduktif yang sihat dengan meningkatkan tenaga dalam sperma dan ovum. Pengambilan CoQ10 membantu:
  • Meningkatkan jumlah sperma yang sihat.
  • Meningkatkan pergerakan sperma.
  • Meningkatkan kualiti ovum.

4. Kulit yang berseri

CoQ10 juga terdapat di permukaan luar kulit yang melindungi kulit anda dari sinaran UV yang berbahaya. Ia juga membekalkan tenaga untuk sel-sel yang rosak memperbaiki diri mereka sendiri, jadi kulit anda kekal berseri dan kelihatan lebih muda. Pengambilan CoQ10membantu:
  • Menganjalkan kulit dan mengurangkan kedutan.
  • Meningkatkan tekstur kulit.

5. Meningkatkan fungsi kognitif

Bertindak sebagai antioksida yang melindungi saraf, CoQ10 membantu mengurangkan pembentukan plak amiloid,9 salah satu punca utama Penyakit Alzheimer, di dalam otak anda. Kekalkan kesihatan sel-sel otak dan tingkatkan memori, tumpuan serta minda anda dengan CoQ10 yang juga membantu:
  • Menjana fungsi otak yang sihat.
  • Meningkatkan fokus dan fungsi-fungsi sel otak.

Hidayah Mohamad
Pengedar Sah Shaklee

Tuesday, 16 January 2018

Minyak Ikan Omega 3 Baik Untuk Penyakit Radang Sendi

19:16 0 Comments
Set Sendi Shaklee

Radang sendi atau arthritis adalah penyakit yang menyebabkan rasa sakit pada bahagian sendi. Penyakit sendi ini menyebabkan rasa nyeri, kaku dan bengkak.

Terdapat dua jenis utama arthritis iaitu osteoarthritis (OA) dan rheumatoid arthritis (OA).

Osteoarthritis menyebabkan tulang rawan sendi menjadi keras, sepatutnya permukaan tulang rawan itu licin agar sendi dapat bergerak, sering terjadi pada sendi-sendi besar seperti lutut, pinggul, dan leher.

Rheumatoid arthritis adalah gangguan autoimun (sistem pertahanan tubuh menyerang tubuhnya sendiri) yang menyerang lapisan sendi (sinovium) sering terjadi pada sendi-sendi kecil seperti jari-jari tangan.

Gejala Radang Sendi

Tanda-tanda gejala radang sendi bergantung kepada jenis arthritis dan secara umumnya gejala radang sendi meliputi:

  • Rasa sakit pada sendi
  • Sendi menjadi kaku
  • Pembengkakkan
  • Kemerahan
  • Pergerakan sendi terbatas
Minyak Ikan Omega 3 Baik Untuk Penyakit Radang Sendi
Asid lemak Omega 3 ialah nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh badan dan ia tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan.

Maka, dengan itu penyelesaiannya kita perlu sertakan makanan yang kaya dengan Omega 3 dalam diet harian kita atau mengambil suplemen minyak ikan.

Satu kajian telah dijalankan di Malaysia yang mendapati bahawa tahap diet asid lemak omega-3 dalam kalangan pesertanya sangat rendah. Berdasarkan kajian itu, tahap asid lemak omega-3 pesertanya dilaporkan berada dalam lingkungan 0.22 – 0.28% kkal iaitu di bawah julat yang disyorkan di Malaysia iaitu 0.301-1.20% kkal.

Minyak Ikan Omega 3 Baik Untuk Penyakit Radang Sendi
Omega Guard minyak ikan paling tulen yang telah melalui Penyulingan Molekul Tiga peringkat untuk ketulenan dan kepekatan.
Proses proprietari ini, memekatkan omega3, dan menyingkirkan komponen berbahaya seperti raksa, plumbum, arsenik, kadmium, dioxins dan lain-lain bahan cemar.

Omega Guard juga mempunyai DHA dan EPA yang tinggi. Satu sajian memberikan 990mg asid lemak omega 3 (546mg EPA, 360mg DHA).

EPA dan DHA befungsi untuk mengurangkan keradangan dengan mengurangkan pengeluaran enzim yang menghakis rawan dan menyebabkan sakit sendi. Omega-3 juga memainkan peranan penting dalam:
  • Mengekalkan ketumpatan mineral tulang.
  • Menggalakkan pergerakan sendi, fleksibiliti, mengurangkan kekejangan, bengkak dan kesakitan.
  • Mengurangkan keradangan -menyekat keradangan dan kemusnahan sendi – yang kerap berlaku dalam artritis.
  • Bertindak sebagai pelincir untuk membolehkan sendi-sendi yang berkeriut serta sakit bergerak dengan lancar.
Selain Omega Guard, produk Shaklee lain untuk kesihatan sendi adalah:

Shaklee untuk Sendi


Untuk konsultasi boleh Whatsapp www.wasap.my/60199835090/BlogOrderShaklee

Hidayah Mohamad
Pengedar Sah Shaklee
Instagram : 

Sunday, 14 January 2018

Nurdiyana Wan Mohd Rubi Pengedar Sah Shaklee di Ranau, Sabah

19:25 0 Comments
Pengedar Sah Shaklee Ranau Sabah Terengganu


Assalamualaikum, Selamat pagi.

Hari ni Kak Ida nak perkenalkan salah seorang Team Zitomira. Seorang guru yang sangat berdedikasi. Sangat komited dengan kerjaya dan menyimpan impian ingin kembali ke tempat lahir beliau iaitu Terengganu setelah 8 tahun merantau di tempat orang.

Diyana yang Kak Ida kenal sangat komited dan tahu apa yang dia mahu. Kepada orang Sabah yang perlukan suplemen Shaklee, jangan segan boleh contact Diyana.

Instagram Diyana : https://www.instagram.com/shaklee.dyana/